Entorn

EL NOSTRE ENTORN

EL PAISATGE

A la zona del refugi, es un paisatge propi de l’estatge alpí (2.200-2.900m), dominat per pastures d’alta muntanya, tarteres i rocams que ja antigament havien servit als pobladors més remots de la vall.

En alguns camins d’accés al refugi per exemple, es poden observar rastres de murs de pedra seca que havien servit d’orris per controlar el bestiar.

A la vall s’hi observa una gran varietat de la fauna autòctona. La perdiu blanca i la llebre, o l’isard com a gran representant del Pirineu.

VALL DEL MADRIU-PERAFITA-CLAROR

Patrimoni de la humanitat per la UNESCO

LA VALL

La vall del Madriu-Perafita-Claror, amb una superfície de 4.247 hectàrees. És un paisatge cultural tant per a Andorra com per al Pirineu, un recorregut per la història de les sinèrgies entre l’home i la natura.

De gran excepcionalitat i amb importants valors estètics, històrics, culturals i mediambientals. La vall conserva molts elements i les estructures d’explotació, organització i gestió dels recursos naturals (boscos, pastures, bordes, camins, recursos hídrics…) que mostren la utilització i l’evolució d’aquest territori al llarg de la història.

Amb paratges d’una bellesa extraordinària que són fruit de la interacció de l’home amb el medi. La vall també ens és d’un gran valor identitari, i ha esdevingut un testimoni viu de la història tant del nostre país com de les formes de vida en entorns rurals de muntanya com són els Pirineus.

En reconeixement a l’excepcionalitat d’aquest espai, l’any 2004 la UNESCO va declarar la vall del Madriu-Perafita-Claror com un bé cultural (paisatge cultural) que forma part de la llista del PATRIMONI MUNDIAL.

 

L'ORIGEN

La vall és de procedència glacial, i drena la conca secundària més gran d’Andorra. El resultat del modelatge de les geleres, és una gran diversitat de condicions i microclimes, derivades de la variabilitat de l’altitud (amb un desnivell que oscil·la entre 1.055 i 2.905m) i de l’orientació (gran diferència entre solanes i obagues per la disposició Est-Oest de la vall principal). L’aigua També juga un paper important a la vall, amb els nombrosos estanys, rius i rierols, petites cascades i molleres i patamolls protegits també com a zones RAMSAR.

VALL DEL MADRIU - PERAFITA - CLAROR